Kaskö hamn har avgörande roll i tillväxten av havsvindkraft – samarbete med Vattenfall inleds
-port of kaskinen

Kaskö Hamn och Vattenfall har undertecknat en avsiktsförklaring som har som mål att undersöka hamnens roll inom logistik- och byggfasen av Korsnäs havsbaserade vindkraftspark som utvecklas av Vattenfall. Avtalet gör Kaskö Hamn till en central aktör i Korsnäs projektet, som är den första kommersiella havsbaserade vindkraftsparken i Finland.

Kaskö hamn ligger vid kusten av västra Finland och är den närmaste potentiella hamnen till Korsnäs havsbaserade vindkraftspark. Hamnens läge och dess utvecklingspotential gör den till en idealisk bas för havsbaserade vindkraftsparker, inte bara Korsnäsparken.

”Undertecknandet av avsiktsförklaringen med Kaskö hamn är ett viktigt steg i Korsnäsprojektet, eftersom det definierar det möjliga samarbetet mellan projektet och hamnen. Detta inkluderar en möjlig användning av hamnen för logistik och konstruktion av vindkraftsparken samt för drift och underhåll av vindkraftverken”, säger Klaus Nissen, projektledare på Vattenfall.

Havsbaserade vindkraftsprojekt, som Korsnäsprojektet, kräver effektiva och flexibla logistikmöjligheter, och hamnarna spelar en nyckelroll för att tillgodose dessa behov. Kaskö hamn strävar efter att säkerställa att hamnen kan erbjuda den infrastruktur och de tjänster som krävs för hantering, lagring och transport av komponenter för havsbaserad vindkraft. Utvecklingen av hamnen kommer också att sträva efter att förbättra dess konkurrenskraft på de internationella marknaderna.

”Vi är mycket glada över att ha undertecknat denna avsiktsförklaring med Vattenfall. Korsnäs vindkraftspark ligger mycket nära Kaskö hamn och därför ser vi det som ett väldigt viktigt steg i vårt samarbete med Vattenfall. Detta kommer att göra det möjligt för oss att gå vidare med planeringen av havsbaserade vindkraftsprojekt. Ett projekt som Korsnäs skulle ha en stor positiv inverkan på både regionen och hamnen och skulle skapa hundratals nya arbetsmöjligheter”, säger Patrik Hellman, verkställande direktör för Kaskö Hamn.

Samarbetet mellan Kaskö Hamn och Vattenfall är ett viktigt framsteg för hamnens framtid och kommer att göra det möjligt att expandera till andra havsbaserade vindkraftsprojekt. Detta kan skapa långsiktig tillväxt för både hamnen och det omgivande området.

Vattenfall utvecklar för tillfället Korsnäs havsbaserade vindkraftspark i samarbete med Forststyrelsen. Projektet förväntas vara igång på 2030-talet och när det är slutfört kommer projektet att producera förnybar energi motsvarande den årliga energiförbrukningen i mer än två miljoner flerbostadshus eller 250 000 eluppvärmda småhus i Finland. Korsnäs havsbaserade vindkraftspark kommer att spela en viktig roll för Finlands självförsörjning av energi och kommer att stödja den finska regeringens mål att bli koldioxidneutral senast 2035.

 

Mer information ger:

Patrik Hellman, Verkställande direktör, Kaskö Hamn, +358 50 3430 676,

patrik.hellman@portofkaskinen.fi

Heli Satuli, Kommunikationschef, Vattenfall Suomi, +358 40 480 4075,

heli.satuli@vattenfall.com

 

Information om Kaskö hamn

Kaskö hamn är en av Finlands ledande hamnar för skogsindustrin. Hamnen ligger i Bottniska viken, cirka 30 kilometer söder om Korsnäs. Tack vare sin skyddade och djupa hamn erbjuder hamnen snabb tillgång till öppet hav och Östersjöns farleder. Cirka 1,3 miljoner ton gods passerar genom hamnen varje år.

Information om Vattenfall

Vattenfall är ett av Europas största energiföretag med cirka 19 000 anställda. I mer än 100 år har Vattenfall elektrifierat industrin, levererat energi till hemmen och moderniserat våra liv genom innovation och samarbete. Vårt mål är en fossilfri framtid. I Finland har Vattenfall nio vattenkraftverk och utvecklar Finlands första havsbaserade vindkraftspark i Korsnäs.