Kaskisten satama avainasemassa merituulivoiman kasvussa – yhteistyö Vattenfallin kanssa alkaa
-port of kaskinen

Kaskisten satama ja Vattenfall ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on tutkia sataman roolia Vattenfallin kehittämän Korsnäsin merituulipuiston logistiikka- ja rakennusvaiheissa. Sopimus asettaa Kaskisten sataman keskeiseksi toimijaksi hankkeessa, joka on Suomen ensimmäinen kaupallisen mittakaavan merituulipuisto.

Kaskisten satama sijaitsee Länsi-Suomen rannikolla ja on lähin potentiaalinen satama Korsnäsin merituulipuistolle. Sataman sijainti ja sen kehittämismahdollisuudet tekevät siitä ihanteellisen tukikohdan merituulivoimapuistoille, ei pelkästään Korsnäsin puistolle.

”Aiesopimuksen allekirjoittaminen Kaskisten sataman kanssa on tärkeä askel Korsnäsin hankkeessa, sillä se määrittelee projektin ja sataman mahdollisen yhteistyön. Tämä sisältää sataman mahdollisen käytön tuulipuiston logistiikkaan ja rakentamiseen sekä tuuliturbiinien operointiin ja ylläpitoon”, sanoo Klaus Nissen, Vattenfallin projektipäällikkö.

Merituulivoiman hankkeet, kuten Korsnäsin projekti, vaativat toimivia ja joustavia logistiikkaratkaisuja, ja satamilla on keskeinen rooli näiden tarpeiden täyttämisessä. Kaskisten satama pyrkii varmistamaan, että se pystyy tarjoamaan tarvittavan infrastruktuurin ja palvelut merituulivoimakomponenttien käsittelyyn, varastointiin ja kuljetukseen. Sataman kehitystyö tähtää myös sen kilpailukyvyn parantamiseen kansainvälisillä markkinoilla.

”Olemme iloisia, että voimme allekirjoittaa tämän aiesopimuksen Vattenfallin kanssa. Korsnäsin tuulipuisto sijaitsee hyvin lähellä Kaskisten satamaa, ja siksi näemme sen erittäin tärkeänä askeleena yhteistyölle Vattenfallin kanssa. Tämä mahdollistaa meille merituulipuistohankkeiden suunnittelun etenemisen. Korsnäsin kaltaisella hankkeella olisi suuri positiivinen vaikutus sekä alueelle että satamalle, ja se loisi satoja uusia työpaikkoja”, kertoo Patrik Hellman, Kaskisten sataman toimitusjohtaja.

Kaskisten sataman ja Vattenfallin välinen yhteistyö on merkittävä edistysaskel sataman tulevaisuudelle ja mahdollistaa sen laajentumisen myös muihin merituulivoimaprojekteihin. Tämä voi luoda pitkäaikaista kasvua sekä satamalle että sitä ympäröivälle alueelle.

Vattenfall kehittää tällä hetkellä Korsnäsin merituulipuistoa yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Hankkeen arvioidaan olevan toiminnassa 2030-luvulla, ja sen valmistuessa se tuottaa uusiutuvaa energiaa määrän, joka vastaa yli kahden miljoonan kerrostaloasunnon tai 250 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista energiankulutusta Suomessa. Korsnäsin merituulipuisto on merkittävässä roolissa Suomen energiaomavaraisuuden kannalta ja tukee Suomen hallituksen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

 

Lisätietoja antavat:

Patrik Hellman, Toimitusjohtaja, Kaskisten Satama, +358 50 3430 676,

patrik.hellman@portofkaskinen.fi

Heli Satuli, Viestintäpäällikkö, Vattenfall Suomi, +358 40 480 4075,

heli.satuli@vattenfall.com

Tietoa Kaskisten satamasta
Kaskisten satama on yksi Suomen johtavista metsäteollisuuden satamista. Se sijaitsee Pohjanlahdella, noin 30 kilometriä Korsnäsistä etelään. Suojaisan ja syvän satamansa ansiosta se tarjoaa nopean pääsyn avomerelle ja Itämeren laivareiteille. Sataman kautta kulkee vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia tavaraa.

Tietoa Vattenfallista
Vattenfall on yksi Euroopan suurimmista energiayhtiöistä, ja sillä on noin 19 000 työntekijää. Vattenfall on yli 100 vuoden ajan sähköistänyt teollisuutta, toimittanut energiaa koteihin ja nykyaikaistanut elämäämme innovaatioiden ja yhteistyön kautta. Tavoitteenamme on fossiilivapaa tulevaisuus. Suomessa Vattenfallilla on yhdeksän vesivoimalaitosta, ja se kehittää Suomen ensimmäistä merituulipuistoa Korsnäsissä.